Çeşitli Yemek Pişirme Yöntemleri
Çeşitli Yemek Pişirme Yöntemleri
Sizlerle aşağıda paylaştığımız çeşitli pişirme yöntemleri sayesinde artık yemeklerinizi bilinçli pişirerek daha sağlıklı beslenebilirsiniz. nefispratikyemekarifleri.com sitemizin pratik bilgiler bölümünde bunun gibi daha pek çok bilgiyi bulabilirsiniz.
*Haşlamak
Haşlama tekniği ile yemek pişirme birçok yemek, sebze, et ürünlerinde kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Özellikle de et, balık ürünlerinde haşlama süreleri ve şekilleri oldukça önemli detaylardır. Bunun içinde doğru haşlama tekniklerini bilmek ve uygulamak önemlidir.
Haşlama yöntemi ile pişirilen yemeklerin aroması korunmuş olur, sindirimi kolay olur ve aynı zamanda da besin değeri açısından diğer pişirme yöntemlerinden daha avantajlıdır.
Haşlama tekniğine başlarken öncelikle su tencerenin içine koyulur ve kaynatılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra haşlanmak istenen sebze veya et suyun içine koyulur ve ocağın sıcaklığı en aza indirerek kısık ateşte haşlamaya bırakılmalıdır. Çünkü eğer yüksek ısıda haşlanır ise sebzeler dağılır, etler de sertleşir.
Haşlama suyuna değişik baharatlar ekleyerek daha lezzetli et ve sebze yemekleri elde edebilirsiniz.
Haşlama tekniği ile yapılan yemekler artı olarak yağ ilave edilmediği için daha sağlıklıdır.
* Su da pişirme tekniği
Su da pişirme tekniği çok hassas ve dikkat ile izlenmesi gereken bir pişirme tekniğidir. 65 derece sıcaklık ile 85 derece sıcaklık arasından pişirilmektedir.
*Buğulamak
Buğulamak kuru veya ıslak, basınçlı veya basınçsız buhar da pişirme tekniğidir. Özellikle de deniz ürünleri buğulama pişirme tekniği ile pişirilmektedir.
* Kızartma
Yemeklerin, sebzelerin veya etlerin sıcak yağ banyosunda pişirilme tekniğidir. Derin yağda veya az yağda kızartma olarak iki ayrı yöntemi bulunur. Bu yöntemler arasında seçimi yaparken ise hangi yemeği yapacağınıza göre değişkenlik göstermektedir. Kızartma yapılacak olan yağ iyi seçilmelidir. Hafif ve berrak olmalıdır. Sağlıksız olan yağlar kullanılmamalıdır. Kızartma yağı ikinci kez başka bir yemek veya kızartma da kullanılmamalıdır. Uygun kızartma derecesi ise 200 derece ile 250 derece arasında yer alır.
* Sote yapmak
Sote yöntemi ile pişirme tekniği genellikle küçük ve parçalanmış olan et veya sebze yemekleri için ideal bir yöntemdir. Yapışma yapmayan bir tava ile işlemi yapacaksanız eğer yağ ilave etmeyebilirsiniz. Eğer böyle bir tavanız yok ise çok az bir tatlı kaşığı yağ ilave ederek işlemi yapabilirsiniz.
* Ağır ateşte pişirmek
Ağır ateşte pişirilen et ve sebzelere su eklenmeden veya çok az bir su eklenerek kendi suyu ile pişmesi sağlanır.
* Kavurma, ızgara
Izgara pişirme tekniği besinlerin direk ısıya tabi tutularak eşit bir oranda pişirme yöntemidir. Açık havada yapılan ızgarada besinler kesinlikle kömür ile temas etmemelidir. Kömürün tam olarak tutuşmuş ve kor olması sağlanmalıdır.
* Graten, Ograten
Yapılacak olan yemek, besin yukarıdan direk sıcaklığa tabi tutularak pişirilir.
* Fırınlamak
Et ürünleri, sebze ve meyveler, hamur işleri, balık ürünleri fırınlama tekniği ile pişirilir. Her yiyeceğin kendine özgü pişirme derecesi bulunur. Et ürünleri daha yüksek ısıda pişirilirken, sebze ve meyveler daha düşük ısıda pişirilmesi daha uygundur. Pişirme ısısı yapılan yemeğe veya besine göre 150 derece ile 250 derece arasında değişir. Fırında pişirirken fazladan yap koymanıza gerek olmadığı için sağlıklı bir pişirme tekniğidir.
* Rosto yapma
Rosto yapma tekniği yemeği orta kuru ısı da ara ara yağ ekleyerek üstü açık şekilde pişirme yöntemidir.
* Kendi suyu ile pişirme
Yapılacak olan yemeğe su eklemeden veya çok az su ekleyerek kısık ateşte veya ısıda pişirme tekniğidir.
* Poşe
Bu pişirme tekniğindeki amaç pişirilen besinin şeklinin bozulmamasını sağlamaktır. Kısmen su da ve kısmen buharda pişirme tekniğidir. Sığ suda pişirilir. Özellikle de yumurta ve fileto balık pişirme de oldukça etkili bir pişirme yöntemidir. Pişirecek olduğunuz besini suya dömün ve kapağını kapatarak yarı su da yarı buharda pişirin.
* Glaze etmek
Bu pişirme yöntemi türk mutfağında fazla tercih edilmiyor olsa da dünya mutfaklarında tercih edilmektedir. Dana, kuzu, tavuk, hindi ve bazı sebzeler için kullanılan bir yöntemdir. Yiyeceğin dışının çektirilmiş pişme suyu ile kaplanmasıdır.